Van Doekoe naar Digi: Week van het Geld 2022

24 maart 2022

Kinderen die al op jonge leeftijd leren hoe ze met geld om moeten gaan, komen later minder vaak in de financiële problemen. Door ze van jongs af aan te laten oefenen met sparen, plannen en keuzes te laten maken leren kinderen vaardigheden die op latere leeftijd hard nodig zijn.

Week van het Geld 2022

Dit is jaar is het thema van de Week van het Geld, van Doekoe naar Digi: de online winkels zijn altijd open, steeds meer kinderen krijgen hun zakgeld digitaal en betalen met hun smartwatch voor kinderen of mobiele telefoon. Contant geld verdwijnt bij steeds meer winkels en ook bij de sportclubs. Betalen en sparen doe je digitaal. Hup, pas erdoor heen, telefoon of smartwatch erop en je hebt betaald.

Kinderen die al op jonge leeftijd leren wat de waarde is van geld, hoe je kunt sparen, plannen en uitgeven, hebben op latere leeftijd minder betalingsproblemen. Denk hierbij aan betalingsachterstanden en moeite met rondkomen. Daarom is een financiële opvoeding al op jonge leeftijd van groot belang.

Omgaan met geld: tips van ouders
SNS vroeg ouders met kinderen tussen de 6 en 10 jaar hoe zij hun kinderen leren omgaan met geld. Het blijkt dat kinderen zich in 4 stappen financieel ontwikkelen. Stap voor stap. Het begint met 'echt' geld ontdekken dus de muntjes en briefjes geld. Daarna komt pas de waarde begrijpen en leren. Als kinderen dat onder de knie hebben kun je een bankrekening gaan openen met een pinpas. Oefen samen en ze zijn klaar voor het echte werk! Waar het ene kind al snel handig is met geld, doet het andere er wat langer over om te snappen wat de waarde van geld is. Lees hieronder de tips van andere ouders.

Stap 1: Munten en papiergeld ontdekken
Maak je kind spelenderwijs bekend met 'echt' geld, dus briefjes en munten. De waarde van het geld is nu nog niet belangrijk.

Stap 2: De waarde van geld leren
Om kinderen de waarde van het geld bij te brengen, gebruiken de ouders het liefst ook contant geld.

Stap 3: Kennismaken met de bank en digitaal geld
Nu leren de kinderen met digitaal geld om te gaan. Ze ontdekken dat digitaal geld net zo goed geld is als tastbaar geld. Ze leren ermee rekenen en ze leren wat een bank is. Ouders geven deze tips:

Stap 4: Zelf een betaalrekening beheren
Uiteindelijk komt het moment dat een kind een eigen rekening en eigen pinpas krijgt. En dus ook meer zeggenschap over het geld.

Vrijheid om fouten te maken
Geld kun je maar één keer uitgeven. Dat is een pijnlijke les voor je kind, maar ook een van de belangrijkste. Goede keuzes en leren omgaan met verleidingen hoort erbij. Op = op kan niet jong genoeg worden geleerd.

Kennis over geld is belangrijk en een kind leert het meest door ervaring. Miskopen en financiële blunders maken horen erbij. Al wil je ze dit het liefst besparen, geef je kind de vrijheid om fouten te maken. Hoe eerder bepaalde missers worden gemaakt, des te kleiner de kans dat je kind die fouten later als volwassene maakt.


De Week van het geld is een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken, samen met overheid, banken en verzekeraars. Onder het motto 'jong geleerd is oud gedaan' wil het platform kinderen en jongeren voorbereiden op financiële redzaamheid in de toekomst. De Week van het geld is een belangrijke aanjager voor het structureel stimuleren van financiële vaardigheden van kinderen en jongeren, zowel op school als thuis. De week van het geld loopt van 28 maart t/m 1 april 2022.

Bronnen: Onderzoek uitgevoerd door Motivaction, juli 2017, ABN-Amro, SNS, Wijzer in geldzaken.

Neem een kijkje in onze webshop!

Neem een kijkje in onze webshop voor de Rebel Cactus kinderhorloges gps. Onze intelligente kinderhorloges met belfunctie groeien mee met de leeftijd van het kind, en via de ouderapplicatie kun je de kindersmartwatch steeds verder uitbreiden met apps. Benieuwd naar de mogelijkheden van de nieuwste Rebel Cactus Play kinderhorloge smartwatch en gps horloge kind met simkaart?

9,5